Steeds meer onderzoeken naar 'witwassen' voedsel

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rondt steeds meer strafrechtelijke onderzoeken naar voedselfraude af. Vorig jaar werden twintig onderzoeken gedaan. In 2008 waren dat er nog acht. Dat blijkt maandag uit een inventarisatie van de NVWA.

In vijftien jaar tijd rondde de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de voedselwaakhond (IOD-NVWA) 56 onderzoeken af. In 36 daarvan was sprake van het 'witwassen van voedsel'. In deze witwaszaken werden grondstoffen die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie toch in voedsel gebruikt.

De dienst trof onder meer resten van bestrijdingsmiddelen en diergeneesmiddelen in voedsel aan. Ook stuitte de dienst op verrotte voedingsmiddelen, vlees van illegaal geslachte dieren en slachtafval in voedsel.

Een bekende fraudezaak is het gesjoemel met paardenvlees door de Brabantse vleesverwerker Willy Stelten. Het Brabantse bedrijf raakte vorig jaar in opspraak omdat het partijen paardenvlees als rundvlees had aangemerkt. Ook werd paardenvlees aangetroffen met daarin het voor mensen gevaarlijke diergeneesmiddel fenylbutazon.

De IOD-NVWA houdt zich bezig met het opsporen van strafbare feiten op de terreinen waarop de NVWA toezicht houdt. In vijftien jaar tijd rondde de dienst in totaal 56 strafrechtelijke onderzoeken af, waarvan twintig in 2013.

De onderzoeken gaan naar het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Dat bepaalt wat er met de zaak moet gebeuren. Vaak krijgen betrokkenen bij dit soort fraudezaken hoge boetes of zelfs een celstraf.

De NVWA maakte de inventarisatie voor het vaktijdschrift Justitiële verkenningen, een uitgave van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.