FNV wil databank voor werken met asbest

Er moet een databank komen waarin wordt geregistreerd wie, waar en wanneer met asbest heeft gewerkt. Dat wil de FNV. Door het zogenoemde asbestregister moet het voor slachtoffers een stuk makkelijker worden om later te bewijzen dat ze ziek zijn geworden door het werken met de gevaarlijke stof.

"In Nederland overlijden per jaar negenhonderd mensen aan asbestziekten. En dat terwijl asbest al sinds de jaren negentig verboden is", zegt vicevoorzitter Ruud Kuin. Volgens de vakbond wordt een 'hoop leed' bespaard door invoering van het register.

"Werknemers die ziek worden doordat ze met asbest hebben gewerkt, merken dit vaak pas na dertig of veertig jaar. Het is dan vaak lastig te bewijzen waar ze toen werkten, met wie ze werkten en of dat veilig gebeurde. Dit leidt vaak tot onnodige en te lange juridische procedures, waarin de werknemer zijn recht moet halen", stelt FNV.

Ook bedrijven die met asbest werken hebben volgens de vakbond voordeel bij een register. "Als in het register te vinden is uit wat voor soort gebouwen welk type asbest is verwijderd en op welke manier dat is gedaan, dan kan dat bij een soortgelijke toekomstige klus van pas komen."