Nepal komt sherpa's tegemoet

De Nepalese autoriteiten komen de Sherpa-gemeenschap tegemoet om te voorkomen dat dragers en berggidsen het werk neerleggen. Het ministerie van toerisme maakte dinsdag bekend dat Nepal de sherpa's een hogere verzekeringsuitkering en meer financiële hulp voor de nabestaanden van de omgekomen gidsen geeft. Dat had de Sherpa-gemeenschap geëist.

Iedere familie van een omgekomen sherpa ontvangt driehonderd euro. De financiële hulp wordt ieder jaar verhoogd met vijf procent van de opbrengsten die Nepal aan het bergbeklimmen van toeristen verdienen. Dat is minder dan de dertig procent die de sherpa's hadden geëist. Ook wordt er een monument ter ere van de slachtoffers opgericht.

De Nepalese autoriteiten voerden dinsdag overleg met de Sherpa-gemeenschap. De sherpa's hebben met een staking gedreigd nadat bij een lawine vorige week vrijdag zeker dertien sherpa's om het leven waren gekomen. De Sherpa-gemeenschap heeft nog niet op het aanbod van de regering gereageerd. Als de sherpa's en de Nepalese regering er niet uit komen, dan kan dat grote gevolgen hebben voor het klimseizoen op de Mount Everest.