Vrije ziekenhuiskeuze op de tocht

Patiënten kunnen in de toekomst mogelijk niet meer terecht in het ziekenhuis van hun keuze. VVD en PvdA praten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over het schrappen van de vrije keuze in de ziekenhuiszorg, zeggen ingewijden.

De vijf partijen zijn rond 19.30 uur begonnen aan overleg met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Zij heeft eerder voorgesteld om zorgverzekeraars meer ruimte te geven om geen zorg te vergoeden als die wordt geleverd door ziekenhuizen waarmee geen contract is afgesloten.

Naar verluidt eist de VVD dat de drie oppositiepartijen instemmen met het plan van Schippers. Nu is er geen meerderheid voor in de Eerste Kamer. In ruil gaat de grootste coalitiepartij akkoord met extra geld voor de zorgtaken die volgend jaar aan de gemeenten worden overgedragen. Volgend jaar gaat dat om 380 miljoen euro, vanaf 2017 om 200 miljoen euro per jaar.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp zei voor aanvang van het overleg dinsdagavond dat zij openstaat voor het plan van Schippers. "Van mij hoeft het niet allemaal aan elkaar te worden gekoppeld, maar ik zal luisteren wat zij te zeggen heeft."

Het is niet duidelijk of het akkoord over de zorg dinsdagavond al definitief wordt beklonken. Dat kan ook woensdag worden.