Einde lange mars op Islamabad in zicht

Een groep Baluchische activisten zijn bijna aan het einde gekomen van een protestmars van bijna drieduizend kilometer door Pakistan. In de hoofdstad Islamabad eisten zij vrijdag gerechtigheid voor het verdwijnen van hun geliefden, die in de strijd tegen opstandelingen door het leger zouden zijn ontvoerd.

De ongeveer honderd activisten begonnen hun mars eind oktober in Quetta, de hoofdstad van Baluchistan. Ze droegen onderweg foto's bij zich van vermiste familieleden, voorzien van namen en data waarop ze verdwenen. Van de regering verlangen zij dat zij hun vermiste geliefden terugvindt en de ontvoerders voor het gerecht brengt.

Nu de activisten Islamabad hebben bereikt willen zij zaterdag nog eenmaal een demonstratie houden voor zij hun lange mars beëindigen.

De strijd tegen opstandelingen in Baluchistan, ingezet onder oud-president Pervez Musharraf, kan niet los worden gezien van de wens onder veel Baluchen voor autonomie voor hun regio. Jarenlang werden inwoners van de provincie opgepakt. Tot een proces kwam het vaak niet, terwijl ze niet zelden om het leven werden gebracht en hun lichamen in de woestijn werden gedumpt. Door de regering werd dit stelselmatig ontkend, tot premier Nawaz Sharif vorig jaar beloofde een oplossing te zoeken.