'Eyeworks definitief overgenomen door Time Warner'

De overname van tv-producent Eyeworks door het Amerikaanse entertainmentconcern Time Warner is rond. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van ingewijden. Topman Reinout Oerlemans heeft volgens de bronnen besloten om bij Eyeworks te vertrekken. Hoeveel de Amerikanen voor het concern betalen, wordt niet gemeld.

Eerder schreef de zakenkrant al dat Time Warner tweehonderd miljoen euro over zou hebben voor het bedrijf dat Oerlemans in 2001 met twee compagnons oprichtte. Ook zou het Amerikaanse concern de schulden van Eyeworks overnemen, zeiden ingewijden toen. RTLZ schreef kort daarvoor al dat er een principeakkoord was bereikt over de verkoop.

Oerlemans was al langer op zoek naar een koper voor zijn bedrijf, die Eyeworks een financiële impuls kon geven. In 2011 nam de tv-producent zakenbank Goldman Sachs in de arm om te peilen of er interesse was. Ook Time Warner meldde zich destijds, maar haakte uiteindelijk af.

Eyeworks zette vorig jaar 250 miljoen euro om en maakte bijna veertien miljoen euro winst. Time Warner, moederbedrijf van film- en televisiemaatschappij Warner Bros, zet jaarlijks 12,5 miljard dollar (9,16 miljard euro) om. Joop van den Ende is een van de grootaandeelhouders in Eyeworks. Hij bezit met zijn investeerder Van den Ende & Deitmers ongeveer dertig procent van de aandelen.