Hyperjoden blokkeren wegen in Israël

De Israëlische politie is donderdag op verschillende plaatsen slaags geraakt met ultraorthodoxe joden, die snelwegen blokkeerden uit protest tegen plannen van de regering om de militaire dienstplicht ook op hen van toepassing te verklaren. Op veel plaatsen liep het verkeer volkomen vast.

De politie zette het waterkanon in om vierhonderd betogers te verjagen die de toegang tot Jeruzalem blokkeerden. Vijftien demonstranten werden opgepakt. In de zuidelijke stad Ashdod werden agenten met stenen bekogeld; twee raakten gewond en acht betogers werden aangehouden. In het midden van het land blokkeerden tweeduizend demonstranten een belangrijke snelweg. Politie te paard voerde charges uit met de wapenstok om hen te verspreiden.

De rellen volgden op een uitspraak van het Israëlische hooggerechtshof deze week om de subsidie stop te zetten aan ultraorthodoxe religieuze scholen waarvan de studenten zich aan de dienstplicht onttrekken. Hun vrijstelling is andere Israëliërs al lange tijd een doorn in het oog en was vorig jaar een belangrijk thema in de verkiezingen. Een nieuw systeem om het aantal vrijstellingen stapsgewijs te verminderen wacht op goedkeuring van het parlement.

De ultraorthodoxen verzetten zich tegen de militaire dienstplicht omdat hun kinderen daardoor in aanraking zouden komen met het secularisme, wat hun vrome levensstijl zou ondermijnen. De kwestie van de militaire dienst vormt de kern van een cultuurstrijd over de plaats van de ultraorthodoxe joden in de Israëlische samenleving. Ultraorthodoxe joden, die acht procent van de bevolking vormen, kregen vrijstelling van militaire dienst om zich aan hun religieuze studie te wijden. Oudere mannen mijden werk en strijken vaak een uitkering op terwijl ze voltijds blijven studeren.