Rob Ford weer verkiesbaar in Toronto

Burgemeester van Toronto Rob Ford gaat voor een nieuwe termijn als burgervader van de Canadese stad. Ford, die vorig jaar in opspraak raakte omdat hij crack heeft gerookt, was donderdag de eerste kandidaat die zich inschreef toen het stadhuis de deuren opende. Toronto gaat 27 oktober naar de stembus.

De politie van Toronto kreeg in oktober een video in handen waarin te zien is hoe Ford crack, een vorm van cocaïne, rookt. De onthulling maakte van Ford internationaal een risee. Het stadsbestuur nam hem de afgelopen maanden veel bevoegdheden af. De gemeenteraad kan Ford echter niet wegsturen, en de zwaarlijvige burgemeester bleef dan ook op zijn plek.

De onthullingen bleven echter komen. Behalve de video van het crackgebruik kwamen er ook beelden naar buiten waarin een stomdronken Ford een niet nader genoemd persoon met de dood bedreigt. In de video fulmineert Ford dat hij 'ervoor zal zorgen' dat iemand overlijdt.

Tijdens een vergadering van het stadsbestuur probeerde een boze Ford, gehuld in een ijshockeyshirt, de andere kant van de zaal te bereiken, maar liep hij een vrouwelijk raadslid omver. Ook dit incident werd op camera vastgelegd.