Macht crack-burgemeester ingeperkt

De gemeenteraad van het Canadese Toronto heeft vrijdag met een ruime meerderheid ingestemd met een motie om de omstreden burgemeester Rob Ford een deel van zijn bevoegdheden te ontnemen. Ford mag niet langer een locoburgemeester aanstellen of wegsturen en het is hem ook niet langer toegestaan het dagelijks bestuur te benoemen of te ontslaan. Later vrijdag wordt besloten of Ford nog mag optreden in het geval van een noodsituatie.

Ford is flink in opspraak geraakt. Zo gaf hij toe in een dronken bui crack te hebben gerookt. Ook zou hij medewerkers oneerbare voorstellen hebben gedaan, in het openbaar drugs hebben gebruikt en dronken achter het stuur zijn gekropen. Donderdag ontkende hij op een persconferentie in grove taal dat hij een medewerkster onder druk had gezet om orale seks bij haar te verrichten. Korte tijd later bood hij zijn excuses aan voor zijn vulgaire taal en verklaarde hij professionele hulp te gaan zoeken.

De gemeenteraad wil van Ford af, maar die weigert categorisch op te stappen. De raad heeft echter niet de bevoegdheid om hem weg te sturen zolang hij niet veroordeeld is voor een misdrijf. Vooralsnog is het echter niet tot een rechtszaak gekomen en Ford heeft al gezegd het besluit van de gemeenteraad aan te willen vechten. "Ik sta hier niet achter en ik heb natuurlijk geen andere optie meer dan naar de rechter te stappen", aldus Ford.

"We moeten hem zijn bevoegdheden afnemen in het belang van de stad", aldus raadslid Denzil Minnan-Wong, een voormalige bondgenoot van Ford. "Het tij is gekeerd en er zijn maar weinig mensen die bereid zijn hem te steunen gezien zijn vulgaire opmerkingen en het feit dat hij heeft toegegeven dat hij niet alleen drugs heeft gebruikt, maar dat hij ook zonder problemen met drank op achter het stuur gaat zitten."

Maandag stemt de gemeenteraad over het afnemen van zijn overige bevoegdheden. Een motie daartoe heeft al de steun van 28 van de 44 raadsleden.