'Nederlandse rechter klaagt Argentijnse staat aan'

De Argentijns-Nederlandse rechter Pedro Federico Hooft, die wordt verdacht wordt van mensrechtenschendingen, klaagt de Argentijnse staat aan. Hij heeft volgens lokale media onlangs een klacht ingediend bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens.

De 71-jarige Hooft werd zeven maanden geleden geschorst uit zijn ambt omdat hij tijdens de Argentijnse Vuile Oorlog (1976-1983) betrokken zou zijn geweest bij misdaden tegen de menselijkheid. De rechter, die in Nederland is geboren maar in 1965 tot Argentijn werd genaturaliseerd, zegt onschuldig te zijn. Hij zou het slachtoffer zijn van een persoonlijke vete.

Mensenrechtenorganisaties stellen dat hij nalatig is geweest bij zaken van tegenstanders van de toenmalige dictatuur. Sommige betrokkenen zijn uiteindelijk vermoord of verdwenen. Ook zou hij in zijn functie als rechter illegale detentiecentra hebben bezocht.

Hooft werkte sinds 1966 bij de rechterlijke macht in Argentinië, tot zijn schorsing als rechter in de stad Mar del Plata. Tegen hem loopt nu een gerechtelijk vooronderzoek, maar hij weigert mee te werken omdat hij meent dat zijn rechten zijn geschonden. Naast de Argentijnse staat, klaagt Hooft ook de rechter die zijn zaak behandelt en het Openbaar Ministerie aan.