Nieuws
Politie gebruikt OV-chipdata
De politie speurt vermiste personen onder meer op met gegevens van de OV-chipkaart. Het bedrijf achter de kaart, Trans Link Systems, speelt meerdere keren per week vertrouwelijke data van klanten door naar de politie, meldt De Telegraaf vrijdag. De politie maakt volgens de krant ook gebruik van de databank van parkeerorganisatie SHPV.
Reisgegevens worden een jaar bewaard en kunnen ook aan een naam worden gekoppeld. De politie kan zo zien wie van waar naar waar ging.
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
run in circles, scream and shout
Helaas wordt er alles aan gedaan om het gebruik van anonieme kaarten te ontmoedigen.
Daarnaast is het maar de vraag hoe anoniem deze kaart echt is. De overheid is vast in staat om zo'n kaart alsnog naar individuele personen te herleiden.
Verder kun je de anonieme kaart ook zelf opladen dus kun je ook gelijk gepakt worden voor valsmunterij.
Men begrijpt niet dat met het inperken van onze privacy tevens onze vrijheid en burgerrechten in het geding zijn.
Maar zelfs al waardeer je jouw kaart alleen maar op met cash geld kunnen zelfs gewoon kijken welke anonieme kaarten er allemaal inchecken in de bushalte het dichts bij je in de buurt naar de halte het dichts bij je school/werk en kunnen ze zo redelijk achterhalen welke kaart bij jou hoort.
En als je dan slim denkt te zijn en een anonieme kaart achter de hand te houden waar je 100 piek op hebt gezet oid, kunnen ze ook gewoon kijken welke nieuwe anonieme kaarten zijn ingechecked zonder of met beperkte reishistorie bij je in de buurt dezelfde dag die ineens actief wordt op het moment van verdwijning.
Een anonieme OV chipkaart is niet anoniem.
Anyway, wat ik nog schokkender vind aan dit nieuwsberichtje is dat het aanneemt dat het alleen bij vermissingen gebeurd. Echt niet dat het alleen maar bij vermissingen is.
Ook weten ze wanneer je op vakantie gaat, en of de buurvrouw de planten water heeft gegeven.
Jij stelt meteen de vraag wat men dan te verbergen heeft. Dat is de omgekeerde wereld. Een vrij mens hoeft zich niet naar de overheid te verantwoorden voor z'n handel en wandel.
Daarbij is er heel veel wat je verborgen wilt houden voor anderen zonder dat het verboden is. Kort samengevat is dat je priveleven. Oftewel, je privacy.
En het zal me niet verbazen dat ze naar deze mensen op zoek zijn.
Na een paar keer opwaarderen met je mobiel bij je kunnen ze dat ook koppelen.
Stel ik vind jou anonieme kaart waar je ooit geld via rekeningnummer op gestort hebt.
Terwijl ik de kaart hack en geld erop stort en misbruik maak van het systeem zullen ze eerst nog een gezicht nodig hebben. (Vast wel eens opsporing verzocht gezien)
Verder is een product of dienst op naam of kenteken iets walgelijks omdat het niet overdraagbaar is aan anderen.
Staat ook op je OV, dat het nu nog kan wil niet zeggen dat het zo blijft.
(voor het geval, in Leiden hangen meer dan 100 camera's, ik heb ze voor de lol eens geteld)
Maar bij de metro kan het niet anders. Maar hoewel ik om mijn privacy geef ga ik me ook niet in bochten wringen. Dat gezegd hebbende wil ik het de overheid ook weer niet tè makkelijk maken.
Een anoniem rijsbewijs staat niet op naam en is per definitie dus al moeilijk te herlijden.
Als jij je pasje aan je zusje geeft om te reizen kan de politie/ns gelijk jou opbellen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken