'Aanhang Morsi moet stemmen over grondwet'

Amr Moussa, de voorzitter van de commissie die de nieuwe Egyptische grondwet heeft opgesteld, heeft de achterban van de afgezette president Mohammed Morsi zondag opgeroepen om deel te nemen aan het referendum over het grondwetsontwerp, dat halverwege januari moet plaatshebben.

"De grondwet is voor alle Egyptenaren, er worden geen mensen of groepen uitgesloten", zei Moussa op een persconferentie. De aanhangers van Morsi 'moeten de wil tonen om aan te sluiten bij de mars van de Egyptenaren'. "Ze moeten laten zien dat ze deel uitmaken van dit land en samenwerken om Egypte uit deze chaotische situatie te halen", aldus Moussa.

De grondwet is een fors gewijzigde versie van de grondwet die vorig jaar door een overwegend islamistische commissie werd voorgesteld. De goedkeuring van de nieuwe grondwet is een eerste stap richting een politieke transitie. De achterban van Morsi is echter fel tegen de plannen van de interim-regering en eist dat Morsi terugkeert. Bijna dagelijks gaan betogers de straat op. Vaak eindigen die demonstraties in geweld.

"Geweld lost geen problemen op, het maakt ze alleen maar moeilijker. We hebben rust nodig en een kalme en oprechte gang richting de toekomst", zei Moussa, zonder de naam van de Moslimbroederschap te noemen. "Ze handelen in strijd met het belang van de maatschappij."

Het Egyptische persbureau MENA meldde zondag dat in totaal tweehonderdduizend leden van de veiligheidstroepen stembureaus in het hele land gaan beschermen. Ook belangrijke gebouwen zullen worden beschermd.