Ken Loach krijgt Erebeer in Berlijn

De Britse regisseur Ken Loach krijgt tijdens het 64e international filmfestival van Berlijn in februari een Gouden Erebeer voor zijn gehele oeuvre. De 77-jarige Loach is vooral bekend van zijn films met een socialistisch thema, zoals arbeidersrechten in Riff-Raff en The Navigators en dakloosheid in Cathy Come Home.

De festivalorganisatie noemt Loach een van de grootste regisseurs van Europa. "Gedurende zijn carrière van ruim vijftig jaar heeft Loach zich maatschappijkritisch opgesteld met een veelvoud aan cinematografische benaderingen", zegt directeur Dieter Kosslick. "We bewonderen hem zeer om hoe hij sociale misstanden met humor benadert."

Het festival, dat volgend jaar van 6 tot en met 16 februari plaatsvindt, toont een retrospectief van tien van Loach' films. Tijdens de prijsuitreiking op 13 februari wordt zijn film Raining Stones uit 1993 vertoond.

Loach begon zijn carrière in 1964 als programmamaker bij de BBC. Twee jaar later maakte hij zijn eerste speelfilm voor de zender, Cathy Come Home, die meteen voor veel opschudding zorgde. Het docudrama gaat over een arme arbeidersfamilie die langzaam afdrijft richting dakloosheid en door de overheid uit elkaar wordt getrokken.

Bij de première op tv keken ruim twaalf miljoen Britten, ongeveer een kwart van de bevolking, naar de film. Duizenden mensen belden de BBC om hulp te bieden, zo veel dat de telefooncentrale van de zender crashte. Tot op de dag van vandaag wordt de film nog gezien als een van de invloedrijkste aller tijden.

Veel van Loach' films zijn een mengeling van fictie en documentaire, waarbij hij geregeld gebruikmaakt van niet-professionele acteurs. Altijd gaan ze over gewone mensen met menselijke problemen en niet zelden leiden de films tot sociale debatten en belandt het onderwerp op de politieke agenda.

Loach won gedurende zijn omvangrijke carrière vaker prestigieuze filmprijzen. Zo won hij twee Bafta's, drie juryprijzen tijdens het filmfestival van Cannes en twee Gouden Beren en een juryprijs tijdens het internationale filmfestival van Berlijn.


Ken Loach krijgt Erebeer in Berlijn (Foto: Novum)