Mogelijk vaste startnummers in Formule 1

De Formule 1-coureurs kunnen in de toekomst mogelijk hun eigen startnummer kiezen waarmee ze de rest van hun carrière kunnen gaan racen. Voor de regerend wereldkampioen is dan nog wel het nummer een beschikbaar.

Momenteel krijgt het team van de regerend wereldkampioen de eerste startnummers toegewezen, waarna de verdeling op basis van het constructeurskampioenschap verder gaat. Hierdoor veranderen de startnummers van de coureurs vrijwel ieder jaar, terwijl deze wel de fans kunnen helpen om zich met een rijder te identificeren. Uit oogpunt van marketing is dit interessant.

Het idee is waarschijnlijk gebaseerd op de MotoGP, waar bijvoorbeeld Kevin Schwantz altijd met nummer 34 rondreed en Valentino Rossi het nummer 46 gebruikt. In de Formula 1 Strategy Group is het in oktober voor het eerst aan de orde gekomen en op 9 december staat het wederom op de agenda. Mocht het voorstel aangenomen worden, dan wordt het voorgelegd in de F1 Commissie, waarna het via de World Motor Sport Council uiteindelijk doorgang zou kunnen vinden, mogelijk al volgend seizoen.