Raad moet geld terugvragen van ex-wethouder

De gemeenteraad van Helmond moet ex-wethouder Peter Tielemans vragen bijna tweeduizend euro aan taxikosten terug te betalen. Dat adviseert een onderzoekscommissie van de gemeenteraad vrijdag. Tielemans stapte in juni op na ophef over taxiritten die hij had gedeclareerd.

Van 1976 euro aan gedeclareerde taxikosten van het college van burgemeester en wethouders blijkt het niet te achterhalen of het juist was dat de gemeente ervoor opdraaide. Dat komt onder meer doordat bepaalde agendagegevens missen.

Het grootste deel van deze gedeclareerde taxikosten, 1879 euro, is toe te rekenen aan Tielemans, blijkt uit onderzoek van een accountantskantoor. De commissie vraagt zich af in hoeverre Tielemans de 'beoogde soberheid' precies heeft nageleefd, 'gezien de verhouding van de gemaakte taxikosten ten opzichte van de overige (oud-)leden van het college, de hoeveelheid ritten en de dagen en tijdstippen waarop deze plaatsvonden'.

Het accountantsonderzoek wijst verder uit dat Tielemans in de periode van april 2010 tot en met maart dit jaar in totaal een kleine achttienduizend euro declareerde. Een andere wethouder declareerde minder dan hij, ruim vijftienduizend euro, de andere drie declareerden meer.

Eerder deze week meldde Omroep Brabant al dat Tielemans excuses en rehabilitatie van de gemeente eist, omdat volgens zijn advocaat uit het onderzoek zou blijken dat de oud-wethouder geen onrechtmatige uitgaven heeft gedaan. Maandag bespreekt de gemeenteraad van Helmond de uitkomsten.