'Doorverkopen PlayStation-games verboden'

Rectificatie: FOK!games heeft de wijziging in de gebruiksvoorwaarden verkeerd geïnterpreteerd. Lees hier meer over de kwestie.

In Sony's nieuwe gebruiksvoorwaarden voor software is een nieuwe bepaling opgenomen die het doorverkopen van alle software op zijn consoles en handhelds verbiedt. Het verbod geldt ook voor games op disc. Verder vallen zowel PlayStation 3-games als PlayStation 4-games onder deze nieuwe bepaling.

De nieuwe gebruiksvoorwaarden, die gelden vanaf november, bevatten artikel 7.1: "U mag de Software (hetzij op disc uitgebracht hetzij als softwaredownload) niet doorverkopen tenzij dit uitdrukkelijk toegestaan is door ons en als de uitgever een ander bedrijf is, ook nog door de uitgever zelf." De oudere gebruiksvoorwaarden voor software had deze bepaling niet, zoals via Google Cache te zien is.

De gebruiksvoorwaarden vermelden echter niets over eventuele consequenties voor het verbreken van dit artikel. Het verbod is sowieso erg opvallend, aangezien Sony tijdens de E3 nog expliciet aangaf dat het delen van PlayStation-games toegestaan is. Nu is delen natuurlijk niet hetzelfde als het doorverkopen van games, maar Shuhei Yoshida gaf wel in een gesprek met Eurogamer aan dat "gebruikte games zullen werken op PlayStation 4."

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde in juli 2012 nog dat het doorverkopen van softwarelicenties is toegestaan, omdat "een leverancier na verkoop van de software afstand doet van zijn 'exclusieve recht' om de software te verspreiden, waardoor iedere koper het recht heeft om deze zelf weer als tweedehandssoftware te verkopen." Het Hof gaf verder nog aan dat de uitspraak betrekking heeft op zowel fysieke softwareproducten als op software die via een download wordt verspreid.

Update: Een gebruiker van Tweakers weet te melden dat in 2007 ook al een dergelijk artikel in de gebruiksvoorwaarden stond. Toch is het wel opmerkelijk dat de bepaling tussendoor dus uit de gebruiksvoorwaarden is verdwenen en nu weer is toegevoegd. Foutje of zit er meer achter?