Advocaten 'rouwen' om bezuinigingsplannen

Zo'n tweehonderd advocaten staken maandag tegen bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Ze lopen in toga in een 'rouwstoet' naar de rechtbank in Amsterdam, waar ze onder meer een minuut stilte houden.

Onder meer strafrechtadvocaten en asieladvocaten leggen het werk voor een dag neer om te protesteren tegen de bezuinigingen van Teeven op de door de overheid gefinancierde rechtshulp. Als de bezuinigingen doorgaan zou het in de toekomst niet meer rendabel zijn verdachten via de gefinancierde rechtshulp te verdedigen, zeggen de advocaten.

Door de afwezigheid van advocaten is een deel van de zaken die maandag zouden dienen aangehouden. Sommige zaken gaan wel gewoon door als de advocaat niet verschijnt. De Bond van Wetsovertreders maakt zich daar boos over. De club die zich inzet voor de belangen van (ex-)gedetineerden kondigde eerder deze week al aan een tuchtzaak te starten tegen de advocaten die niet op komen dagen.

Advocaat Richard Korver roept collega's die zaken hebben waar ze niet onderuit kunnen, op te pleiten zonder toga. Op zijn agenda staat een vastgoedfraudezaak en het zou in de zaak van zijn cliënt niet verantwoord zijn om te staken, zegt hij zondag in een verklaring. Omdat hij toch wil laten zien dat hij zijn collega's steunt, verschijnt hij zonder toga, maar met bef voor de rechtbank in Utrecht.