Saudi-Arabië jaagt op gastarbeiders zonder papieren

De Saudische autoriteiten hebben de afgelopen dagen meer dan vierduizend gastarbeiders opgepakt die het aan de juiste papieren ontbrak. Saudi-Arabië ging begin deze week, na een halfjaar van waarschuwingen en dreigementen, over op een strikte handhaving van de regels voor arbeidsmigranten.

Een regiment van meer dan twaalfhonderd ambtenaren van het ministerie van arbeid neemt in de operatie het voortouw. Zij doorzoeken winkels, bouwplaatsen, restaurants en bedrijven. De politie heeft langs tal van wegen controleposten ingericht.

De strenge regels maken het voor immigranten zonder werkgever of mecenas bijna onmogelijk een verblijfsvergunning te krijgen. De afgelopen decennia trok Saudi-Arabië juist veel arme gelukzoekers, die in de welvarende oliestaat het impopulaire werk verrichten.

De strengere opstelling van de Saudische regering komt niet alleen voort uit een drang nu eindelijk eens de wet te handhaven. Net als veel andere Golfstaten vreest Riyad het onbehagen van het groeiende leger jongeren. Die nemen niet langer genoegen met de baantjes en de sociale zekerheid waarmee de bestuurselite hen decennialang zoethield, denken de regeringen op het Arabisch schiereiland.

Als Saudi-Arabië niet alsnog ten prooi wil vallen aan een revolutie als die van de zogenoemde 'Arabische Lente', denkt Riyad, dan moet het land de jeugd meer mogelijkheden bieden. In Saudi-Arabië is het daarom voortaan eigen jeugd eerst en moeten gastarbeiders plaatsmaken voor Saudische jongeren.