'Matchfixing bij Oranje-Hongarije'

Geruchten dat spelers zijn omgekocht in de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Hongarije (8-1) vormen geen aanleiding voor een extra onderzoek. "De UEFA onderwerpt alle wedstrijden die ze organiseert aan een serie tests en er zijn geen aanwijzingen dat hiermee is gefraudeerd", zegt een woordvoerder van de KNVB zaterdag.

De Noordwijkse Paul Rooij, die wordt gezien als de spil in een omkoopschandaal in Duitsland, beweert zaterdag in De Telegraaf dat er aanwijzingen zijn voor vuil spel. "Voorafgaand aan die wedstrijd zijn heel grote weddenschappen afgesloten over een uitslag met een ruim doelsaldo."

Dat Oranje met een groot verschil zou winnen, werd al verwacht. Daarom is het ook niet verdacht dat hierop werd gewed. Toch zegt Rooij in de krant aanwijzingen te zien voor matchfixing. "Ik heb dat laten onderzoeken. Hoe, dat ga ik je niet vertellen." Hij stelt dat bijna de hele Hongaarse competitie is omgekocht. "Die zelfde mensen die daar spelen, voetballen in het nationale team."

De UEFA heeft een betting fraude detection system, zegt de woordvoerder van de KNVB. Daarmee wordt het opgemerkt als verdacht veel op een bepaalde uitslag voor een wedstrijd wordt gewed."Er zijn geen aanwijzingen dat hier iets aan de hand is, wij zien hier geen aanleiding in voor verder onderzoek. We zullen het artikel ter info naar de UEFA sturen."

De PvdA en het CDA willen volgens de krant dat justitie een onderzoek instelt naar de wedstrijd. Bij justitie loopt al een groter onderzoek naar matchfixing.