'Obama wist van aftappen Merkel'

Volgens de Duitse krant Bild am Sonntag is de Amerikaanse president Barack Obama sinds 2010 op de hoogte van het afluisteren van bondskanselier Merkel door de NSA. Het blad baseert zich op een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdienst.

Deze mededeling staat haaks op het bericht in de New York Times, waarin Obama's veiligheidsadviseur Susan Rice beklemtoont dat de Amerikaanse president niet op de hoogte was van het afluisteren. Volgens Bild am Sonntag zou NSA-chef Keith Alexander Barack Obama in 2010 persoonlijk op de hoogte hebben gesteld over het afluisteren van Merkel.

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft bovendien een document in handen waaruit blijkt dat bondskanselier Angela Merkel al sinds 2002 doelwit is van de NSA. Zij was toen nog voorzitter van haar partij, de CDU. Het is niet duidelijk of zij sinds die tijd wordt afgeluisterd. Vorige week werd bekend dat de bondskanselier in elk geval tussen 2009 en juli 2013 is afgeluisterd. Volgens Der Spiegel zou de afluisteroperatie onder de naam "GE Chancellor Merkel" zijn geregistreerd. Vlak voor de Amerikaanse president Obama in juni van dit jaar in Berlijn op bezoek ging bij Merkel, was de opdracht om haar af te luisteren nog steeds actief, aldus het weekblad, dat aangeeft dat uit de documenten niet duidelijk is wat er precies wordt afgeluisterd en/of vastgelegd.

Der Spiegel schrijft verder dat de Amerikaanse ambassade in Berlijn onderdak biedt aan een afluisterstation van de NSA en de CIA dat het hele Duitse regeringsdistrict bestrijkt. In zeker 80 Amerikaanse ambassades elders op de wereld zouden soortgelijke locaties zijn ingericht, waarvan 19 in Europese steden zoals Parijs, Madrid, Rome, Praag en Genève. Ook in Frankfurt am Main, de zetel van de Europese Centrale Bank, zou een afluisterpost van NSA en CIA zijn gevestigd.


Merkel stuurt inlichtingenpief naar VS (beeld: JN1)