IDFA opent met Syrische docu Return to Homs

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam opent dit jaar met de Syrische documentaire The Return to Homs van regisseur Talal Derki. Dat laat de organisatie vandaag weten. De 26e editie van het IDFA loopt van 20 november tot en met 1 december op en rondom het Rembrandtplein.

Derki maakte de opnames van The Return to Homs van augustus 2011 tot augustus 2013. De film gaat over twee vrienden in de grote stad Homs in het westen van Syrië, de 19-jarige keeper van het nationale voetbalelftal Basset en de 24-jarige cameraman en media-activist Ossama.

De jongemannen dromen ervan dat hun land wordt verlost van president Bashar Assad, en strijden via vreedzaam protest voor rechtvaardigheid. Naarmate het leger harder optreedt en hun woonplaats in een spookstad verandert, verworden de jongemannen tot gewapende rebellen.

Het IDFA prijst de manier waarop de film de kijker meeneemt met de rebellen, waardoor die het idee krijgt deel uit te maken van de groep. Zo wordt de oorlog van binnenuit getoond. Derki is zelf weinig spraakzaam over zijn film. "De wereld kijkt toe hoe we worden vermoord, een voor een, en zwijgt als het graf", is een van de weinige commentaren van de regisseur.