Biseksueel ervaart meer problemen op werkvloer

Biseksuelen hebben vaker problemen op hun werk dan homo's of hetero's. Ze hebben bijna twee keer zo veel conflicten tijdens werktijd, worden vaker gepest en hebben vaker een burn-out. Daarnaast zijn biseksuelen minder tevreden met hun werk en denken ze vaker aan ontslag nemen. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar aanleiding van nationale Coming Out Dag.

De mate waarin lesbische en homoseksuele werknemers problemen hebben komt overeen met die van hetero's. Zo ervaart negentien procent dat zij minder promotiekansen krijgen dan collega's en geeft 31 procent aan dat er geroddeld wordt.

Ongeveer 5,3 procent van de mannelijke en 6,1 procent van de vrouwelijke werknemers in Nederland is lesbisch, homo of biseksueel. In vier op de tien gevallen zijn de collega's daar niet van op de hoogte. Homo's en lesbo's zijn wel opener ten opzichte van hun collega's. Zo is tachtig procent van de hun collega's op de hoogte, tegenover zestig procent bij biseksuele medewerkers.

Overigens zeggen de meeste werknemers die op de werkvloer nog in de kast zitten, dat ze niet hun mond houden uit angst voor negatieve reacties. Zij vinden bijvoorbeeld dat hun seksuele voorkeur niet ter zake doet.

Op de werkvloer worden geregeld grappen over homo's gemaakt. Ongeveer de helft van de Nederlanders maakt er wel eens een geintje over homoseksuelen. Volgens het SCP is de acceptatie van homoseksualiteit onder werknemers echter hoog. Slechts een kleine groep denkt dat hetero's liever niet met homo- of biseksuelen willen werken en dat zij hun seksuele voorkeur beter voor zich kunnen houden.

Als er positief wordt gedacht over diversiteit draagt dat bij tot een betere sfeer binnen een bedrijf, zegt het SCP verder. De sociale omgang en het welzijn van alle werknemers gaat daarmee vooruit. Nu zegt bijna de helft van de werknemers dat er hun werkgever een beleid heeft om discriminatie tegen te gaan. Bij negatieve of ongelijke behandeling geeft 78 procent aan dat hij of zij een klacht kan indienen bij de werkgever.