Poetin voorgedragen voor Nobel-vredesprijs

De Russische president Vladimir Poetin is voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-Tass. Poetin zou zijn genomineerd door de Internationale Academie voor de Eenheid van Naties in de Wereld, een obscure organisatie waar weinig informatie over te vinden is. Het bestuur van de organisatie lijkt vooral afkomstig uit Rusland en enkele andere landen uit de voormalige Sovjet-Unie.

Georgij Trapeznikov, voorzitter van de organisatie, zei dinsdag dat er op 16 september een brief is gestuurd naar Nobel-comité en dat deze op 20 september is ontvangen. "We weten dat onze president een belangrijke rol heeft gespeeld bij het vredesproces in conflictgebieden, in het bijzonder in Beslan (in Noord-Ossetië, red.) en in Zuid-Ossetië."

Volgens Dmitri Peskov, de perschef van Poetin, is er geen overleg gevoerd met de regering over de nominatie. Eerder heeft Peskov gezegd dat Poetin niet streeft naar het winnen van prijzen. "Het belangrijkste criterium voor de president is voldoening halen uit een goed verlopen taak."

Volgens het testament van de Zweed Alfred Nobel is de vredesprijs bedoeld voor een persoon of instelling die zich op buitengewone wijze inzet voor het bevorderen van vrede en ontwapening. De winnaar wordt gekozen door het Nobel-comité, dat bestaat uit vijf leden van het Noorse parlement. De inzendingen voor de Nobelprijs moeten voor 1 februari binnen zijn. Niet iedereen kan zomaar iemand nomineren voor de vredesprijs. Het is niet duidelijk of de Internationale Academie voor de Eenheid van Naties in de Wereld Poetin wel kan voordragen voor de vredesprijs.