Begrotingsoverleg met oppositie begonnen

Op het ministerie van Financiën zijn maandag rond 14.00 uur de financieel woordvoerders bijeengekomen van alle Kamerfracties, met uitzondering van PVV en SP. Onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zullen ze afspraken proberen te maken over de begroting van 2014.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum toonde zich voorafgaand aan het overleg terughoudend. "Als een minister je uitnodigt kom je altijd, maar er is heel wat te overbruggen", zei Van Hijum. De CDA'er ziet eerder meerdere deelakkoorden tussen kabinet en oppositiepartijen dan een alomvattend akkoord.

"Ik verwacht dat het kabinet eindelijk een keuze maakt met wie ze willen gaan samenwerken", zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver voor aanvang. "De algemene beschouwingen waren een aanfluiting, omdat het kabinet er onvoorbereid stond. Ik hoop nu te horen welke kant ze op willen."

Ook volgens ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten moet het kabinet nu duidelijk maken 'waar de ruimte zit'. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei nog geen toezeggingen vanuit de coalitie te hebben gehad. "Maar misschien hebben PvdA en VVD in het weekend met elkaar gebeld en komen ze met iets."

VVD-Kamerlid Mark Harbers verklaarde een 'constructief gesprek' te verwachten. Hij wilde niet vooruitlopen op de uitkomst. "Ik vertrouw erop dat we vandaag een slag kunnen maken", zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Premier Mark Rutte (VVD) kondigde donderdag aan het einde van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer aan dat het kabinet verder wil spreken met de oppositie. "Het is nu zaak dat we in aanloop naar de begrotingsbehandelingen en het belastingplan tot breder draagvlak komen", zei Rutte. Hij heeft er vertrouwen in dat met de oppositie afspraken te maken zijn.

Tijdens de algemene beschouwingen wisten coalitie en oppositie niet nader tot elkaar te komen. De PVV, de SP en de Partij voor de Dieren eisten aan het begin van het tweedaagse debat al het vertrek van het kabinet. De overige partijen wilden wel constructief meedenken, maar hun eisenpakket was lag te ver af van wat de VVD en PvdA voor ogen hebben.

Het kabinet heeft de steun van een of meer oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Steun van het CDA zou al genoeg zijn, maar die partij eist een einde aan de lastenverzwaringen en aan het nivelleren. Ook wil het CDA, net als D66, dat het sociaal akkoord wordt opgebroken zodat eerder kan worden begonnen met het versoberen van de WW en het versoepelen van het ontslagrecht. D66, GroenLinks en de ChristenUnie willen dat er minder dan zes miljard euro wordt bezuinigd.