[DFB Pokal] Geplaagd HSV wint nipt; Mainz haakt af

Hamburger SV heeft zich onder leiding van interim Rodolfo Cardoso verzekerd van de volgende ronde van de DfB Pokal. De geplaagde Bundesliga-club won van Greuther Fürth (1-0). Met Rafael van der Vaart in de basis, maar nog zonder de nieuwe trainer Bert van Marwijk op de bank, begon Hamburger SV aan de wedstrijd.

In de Imtech Arena was er sprake van eenrichtingsverkeer. HSV controleerde de wedstrijd en creëerde een legio aan kansen. Toch wist het team uit Hamburg de bal niet in het netje van de bezoekers te leggen. Pas na rust wist de thuisploeg de score te openen. Interim-trainer Cardoso zag aanvaller Pierre Michel Lasogga de bal achter doelman Wolfgang Hesl te leggen: 1-0. De thuisploeg zette nog aan om de wedstrijd vroegtijd op slot te gooien, maar Hesl hield zijn doel verder schoon.

Bayer Leverkusen heeft zich dinsdagavond verzekerd van de volgende ronde van de DfB Pokal. Op bezoek bij Arminia Bielefeld wist de Bundesliga-club pas in het tweede bedrijf de overwinning binnen te slepen. Nieuwkomer Heung-Min Son was in de 62' minuut trefzeker: 0-1.

Competitiegenoot FSV Mainz 05 was niet zo gelukkig. De ploeg is hard onderuit gegaan voor het eigen publiek. In de Coface Arena stal 1. FC Köln de ticket voor de volgende bekerronde. Marcel Risse was de matchwinner: 0-1.

Een strafschop moest de ban doen breken voor Dortmund, dat na negentig minuten nog altijd tegen een 0-0 tussenstand aan keek in München. Pas toen in de veertiende minuut van de verlenging Dominik Stahl met rood moest inrukken na het vloeren van Marco Reus en Pierre-Emerick Aubameyang overtuigend de strafschop raak schoot, kon Dortmund even rustig op adem komen.

Het had daarvoor lang geduurd voor het tempo in de wedstrijd kwam. Na ruim een kwartier schoot Reus een meter naast, op aangeven van Sven Bender. Verder was Dortmund de eerste helft weinig attractief. Het koos voor de lange bal, die vaak onnauwkeurig was, en speelde weinig klaar. Dominik Stah kreeg zelfs een goede kopkans voor de thuisploeg.

In de 57e minuut kreeg Robert Lewandowski een reusachtige kans op 0-1. Kevin Großkreutz had zelf al kunnen scoren, maar bediende de spits die van een meter faalde. Even later haalt doelman Kiraly de bal voor de voeten van Reus weg.

In de eerste helft van de verlenging kreeg Jacob Blaszczykowski een grote kans, maar Kiraly stopte de bal met de voet. Reus trapte een vrije trap vol op het ijzerwerk. Net toen Dortmund begon te vrezen dat het er deze avond echt niet in zat, trok Stahl aan de noodrem. De 0-2 van Henrikh Mkhitaryan, kort na de wisseling van kanten, betekende de genadekap voor 1860 München, dat dicht bij een bekerstunt was (0-2).

FC Augsburg heeft zich eenvoudig naar de volgende ronde gespeeld. De ploeg van captain en Oranje-international Paul Verhaegh won met 3-0 op bezoek bij Preußen Münster. Middenvelder Tobias Werner was belangrijk met twee goals. Sascha Mölders besliste nog voor het verstrijken van het uur de wedstrijd.

Ook VfL Wolfsburg blameerde zich niet. In eigen huis won de club van de Nederlandse Bas Dost met 2-0 van Aalen. De Braziliaanse spelmaker Diego opende op slag van rust de score. De Zwitser Timm Klose gooide acht minuten voor het einde het duel in het slot. Bas Dost ontbrak bij Wolfsburg als gevolg van een blessure.

Zweite Bundesliga-club SV Sandhausen was in de tweede ronde DFB Pokal te sterk voor Wiedenbrück. Sandhausen versloeg de club uit de Regionalliga West met 1-3.