Griekse ambtenaren staken weer eens

Griekse ambtenaren hebben dinsdag het werk voor 48 uur neergelegd. Met de actie - de tweede in twee weken - protesteert het overheidspersoneel tegen de opheffing van banen in het kader van hervormingen in ruil voor internationale noodleningen.

Leerkrachten, belastingambtenaren en ziekenhuispersoneel legden het werk neer, terwijl ambulancediensten werkten met noodroosters. Journalisten nemen drie uur deel aan de actie en brengen in die periode alleen nieuws over de staking. In het centrum van Athene en in de noordelijke stad Thessaloniki liepen enkele duizenden mensen mee in demonstraties.

De deelname aan de staking leek beperkt. In het centrum van Athene waren dinsdag veel diensten gewoon open, ook postkantoren, enkele scholen en belastingkantoren.

Griekenland is sinds mei 2010 afhankelijk van miljardenleningen van andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. De leningen worden in tranches verstrekt. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF buigen zich periodiek over de gemaakte vorderingen. Deze week vindt weer een beoordeling plaats door de zogenoemde trojka. Hun goedkeuring is nodig voor de volgende tranche van een miljard euro in oktober. Volgens de voorwaarden van de noodleningen moet de Griekse overheid eind deze maand 12,5 duizend ambtenaren tegen verlaagd salaris op non-actief zetten. De ambtenaren die niet op andere plekken in de publieke sector kunnen worden ingezet raken hun baan kwijt.