Formatiebesprekingen Noorwegen van start
De centrumrechtse oppositie in Noorwegen, die een stevige winst boekte bij de parlementsverkiezingen van maandag, is dinsdag in overleg gegaan over het vormen van een regering. Erna Solberg, leider van de Conservatieve Partij en waarschijnlijk de nieuwe premier, heeft vermoedelijk een harde dobber aan de formatiebesprekingen.
Solberg zei dinsdag een brede coalitie te willen vormen, die bestaat uit haar Conservatieve Partij, de Vooruitgangspartij, die een veel strenger immigratiebeleid bepleit, de liberalen en de christendemocraten. De laatste twee hebben eerder aangegeven niet plaats te willen nemen in een coalitie met de Vooruitgangspartij, maar lijken hier de afgelopen tijd op terug te zijn komen. Desalniettemin zou het zo kunnen zijn dat Solberg een minderheidsregering vormt met de Vooruitgangspartij. Grootste struikelblokken zijn volgens analisten energie, ontwikkelingshulp en immigratie.
"Er liggen zware onderhandelingen in het verschiet, maar niets wordt in achterkamertjes gedaan", zei Solberg. "Ik denk dat iedereen beseft dat niemand zijn hele partijprogramma kan nastreven. Iedereen moet geven en nemen, maar dat is waar het om gaat in een coalitieregering."
Jan-Erik Larsen, politiek analist voor TV2, zei zich 'niet te kunnen voorstellen' dat de vier partijen een coalitie kunnen vormen. Politiek redacteur Hanne Skartveit van de krant VG is een andere mening toegedaan. Een coalitie is volgens haar zeker wel mogelijk. Volgens haar heeft de Vooruitgangspartij de afgelopen jaren de toon gematigd en is de partij 'geen anti-immigratiepartij zoals we die zien in de rest van Europa'.
De Arbeidspartij van scheidend premier Jens Stoltenberg blijft de grootste partij met 55 zetels, maar komt samen met de Socialisten en de Centrumpartij niet verder dan 72 van de in totaal 169 zetels. De partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum hebben samen 96 zetels.
De verkiezing van een nieuw Storting, zoals het Noorse parlement heet, was de eerste sinds de terreuraanslagen van Anders Behring Breivik in 2011. Opiniepeilers gaven vooraf al weinig voor de kansen van de centrumlinkse coalitie van Stoltenberg. Ondanks een sterke economie en lage werkloosheid blijkt hij na acht jaar de gunst van de kiezer in het olierijke Scandinavische land inderdaad te hebben verspeeld.