Duikers zoeken passagiers Filipijnse veerboot

Duikers doorzoeken zaterdag een veerboot die vrijdag voor de Filipijnse kust is gezonken om zo de lichamen van meer dan tweehonderd opvarenden te vinden. De boot zonk na een botsing met een vrachtschip.

Er zijn zeker 28 lichamen geborgen. Aan boord van de Thomas Aquinas waren voor zover bekend 752 passagiers, onder wie kinderen en zuigelingen, en 118 bemanningsleden. Van hen zijn er 629 gered. Er worden nog 213 opvarenden vermist. Het doorzoeken wordt bemoeilijkt doordat het risico bestaat dat duikers verstrikt raken in touwen van het schip. Daarom rukt de kustwacht meer gespecialiseerde apparatuur aan.

Na de botsing, vlakbij de centraal geleden stad Cebu, sprongen passagiers in het donker het water in. Een deel van de passagiers kon echter niet meer van het schip komen.

De veerboot was vlakbij de wal en naderde de haven toen het tot een botsing kwam. De boot kwam uit Nasipit en had er al een dagreis op zitten. Na de botsing met de Sulpicio Express gaf de kapitein bevel tot evacuatie van de veerboot. Even later later zonk zijn schip.