'80km-wegen onverantwoord smal'

Een groot deel van de provinciale wegen waar 80 kilometer per uur mag worden gereden is te smal. Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in een dinsdag gepubliceerd rapport. Volgens de onderzoekers is dat 'onverantwoord'. Van de ruim 25 duizend kilometer aan 80-kilometerwegen voldoet verder 'een zeer beperkt deel' aan alle richtlijnen.

De rijstroken op 80-kilometerwegen zijn met een breedte van 2,75 meter ongeveer de smalste ter wereld. "Men zou zelfs kunnen beargumenteren dat dit onverantwoord is", aldus de onderzoekers. De stichting heeft een voorkeur voor een minimale breedte van 3,30 meter.

Volgens SWOV blijkt uit Amerikaans onderzoek dat het aantal ongevallen toeneemt naarmate de rijstrook versmalt. Een verbreding van ruim een halve meter zou al de helft minder ongevallen veroorzaken.

De onderzoekers stellen verder dat bij veel provinciale wegen geen rijstrookscheiding aanwezig is. Bij een scheiding van de rijstroken door bijvoorbeeld een vangrail of een groenstrook, zou de kans op een dodelijk ongeval met tachtig procent afnemen.

Een fysieke scheiding is echter lastig te maken, aldus de stichting. Zo telt Nederland te veel kruispunten en is er vaak niet genoeg ruimte. De SWOV stelt daarom voor om voortaan gewone scheidingen van tachtig centimeter in het wegdek te maken.