Taliban praat in geheim met Afghaanse regering

De Taliban hebben in het geheim overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de Afghaanse president Hamid Karzai in een poging het vredesproces een impuls te geven. Dat hebben een afgevaardigde van de Taliban en een Afghaanse regeringsfunctionarissen maandag gezegd.

Vooralsnog is het overleg informeel en verkennend van aard en worden de gesprekken vooral gezien als een poging overeenstemming te bereiken over het voeren van formele gesprekken. Duidelijk is in ieder geval wel dat beide partijen interesse hebben in het voortzetten van het overleg.

Habibullah Fauzi, een voormalige diplomaat van de Taliban die nu zitting heeft in de Afghaanse Hoge Vredesraad, zei dat 'sommige personen (in de Vredesraad, red.) individueel overleg hebben gehad met Taliban'. Wanneer dat plaatsvond en wie er precies bij betrokken waren wilde hij echter niet zeggen. Ook zou er in Saudi-Arabië overleg zijn gevoerd tussen Taliban en de Vredesraad.

"De Afghaanse regering staat zeer zeker in contact met bepaalde leiders en bepaalde figuren binnen de Taliban", zei een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van buitenlandse zaken zondag op een persconferentie.

De start van het vredesproces verliep tumultueus. Nog voordat de eerste gesprekken waren gevoerd, werd het overleg stilgelegd. De Taliban hadden bij hun politieke kantoor in Qatar de vlag gehesen die ook werd gevoerd toen de Taliban in Afghanistan aan de macht waren. President Karzai was woedend over de provocatie.

Vorige week vroeg de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry de hulp van Pakistan om de Taliban over te halen tot overleg met Karzai. Naar verluidt houden de leiders van de Taliban zich op in Pakistan. "De hoop is dat ze snel het gesprek aangaan met de Hoge Vredesraad", zei Sartaj Aziz, adviseur van de Pakistaanse premier zondag. "Het overleg bevindt zich op het moment in een erg kwetsbare fase."