FOK!filmtip van de dag: La Rafle

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 La Rafle 1

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een Franse oorlogsfilm over één van de grootste Franse holocaust-tragedies. In La Rafle, door sommigen ook wel de Franse Schindlers List genoemd, draait het om een razzia die plaatsvond in de nacht van 16 juli 1942, toen 9000 gezagsgetrouwe gendarmes maar liefst 13000 Joden (voornamelijk bejaarden, vrouwen en kinderen) in het Vélodrome d’Hiver sportstadion in Parijs bijeen werden gedreven, om daarna af te worden gevoerd richting Auschwitz. In La Rafle zien we het hele gebeuren vanuit het oogpunt van de op dat moment 10-jarige Joseph Weismann.

 La Rafle 2

Dit waargebeurde verhaal werd geregisseerd door Rose Bosch. Bosch maakte eerder naam als scenarist van onder meer 1492: Conquest of Paradise en maakte met La Rafle haar tweede speelfilm. De film kent een prima cast met Jean Reno en Mélanie Laurent in de belangrijkste rollen. Een indrukwekkend oorlogsdrama over het Vichy regime en de deportatie van de Franse joden, die duidelijk laat zien dat er ook heel wat dubieus volk in Frankrijk rondliep tijdens de oorlogsjaren. Een aanrader voor liefhebbers van films zoals Elle s'appelait Sarah (Haar Naam Was Sarah) en The Boy In The Striped Pyjamas en is om 22.15 uur te zien op het reclameloze Canvas.

La Rafle 3

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!