'Banken moeten producten inzichtelijker maken'

Nederlandse Banken moeten ingewikkelde financiële producten inzichtelijker maken voor consumenten. Dat schrijft de Commissie Structuur Nederlandse Banken onder leiding van oud-Rabobanktopman Herman Wijffels vrijdag in een adviesrapport aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Banken moeten daartoe standaardversies van bijvoorbeeld hypotheken en individueel pensioensparen invoeren, aldus de commissie.

Financiële instellingen zijn volgens de commissie-Wijffels in het verleden te 'complex en ondoorzichtig' geweest in hun dienstverlening. "Daardoor konden hun klanten moeilijker doorzien wat het product precies inhield. Zo waren er producten met hoge, onnodige of verborgen kosten, werden producten onnodig gestapeld en was er koppelverkoop", meent de commissie.

De banken moeten daarom meer klantgericht worden, en minder transactiegericht, zoals in het verleden, aldus de commissie. Het invoeren van standaardproducten moet de dienstverlening transparanter en eenvoudiger maken voor de doorgaans 'kwetsbare' consument. "Deze producten dienen eenvoudig en inzichtelijk te worden vormgegeven en mogen geen onnodige kosten bevatten", vindt de commissie.

De standaardproducten moeten volgens Wijffels een aanvulling vormen op het bestaande aanbod van banken. Hij adviseert de transparantie-eisen overigens alleen in te voeren voor 'banken met een significant marktaandeel in de betreffende productcategorie'. Op die manier vormen de verplichtingen geen drempel voor het toetreden van nieuwe banken.