Woede om staatsbezoek Bouterse aan China
Het aanstaande staatsbezoek van president Desi Bouterse aan China zet kwaad bloed in Suriname. Niet omwille van het feit dat Bouterse komende zaterdag naar Beijing reist om er zijn Chinese ambtsgenoot te ontmoeten, maar om de manier waarop.
Het kabinet van Bouterse besloot om voor het staatsbezoek een halve week lang de enige airbus te charteren van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Met het toestel zal het Surinaamse staatshoofd van Paramaribo naar Beijing vliegen. Onderweg wordt een tussenstop gemaakt in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.
President Bouterse vermijdt op die manier te reizen via Schiphol, wat de meest logische route tussen Suriname en China zou zijn. De voormalige legerleider moet in Nederland nog een celstraf uitzitten voor drugssmokkel.
Doordat Bouterse het vliegtuig van de SLM opeist, kan de maatschappij enkele dagen lang zijn reguliere dienst tussen Amsterdam en Paramaribo niet afwerken. De op vrijdag geplande vlucht tussen Schiphol en Zanderij is alvast geannuleerd. De passagiers worden overgeboekt naar een inderhaast gehuurd toestel.
Surinaamse exporteurs van bloemen en fruit reageren woedend. De vertraging betekent volgens hen een verlies van wel veertig procent van de omzet, omdat hun producten niet tijdig op de veiling in Nederland zullen belanden.
Tegen de kostprijs van de hele operatie wordt eveneens geprotesteerd. Aangezien SLM een staatsbedrijf is, draait de belastingbetaler voor alles op. Het kabinet van Bouterse zegt niet te kunnen aangeven hoe hoog de rekening zal zijn. Luchtvaartdeskundigen spreken echter over 'vele honderdduizenden dollars'. Dat terwijl vicepresident Robert Ameerali begin april alle ministers nog opriep om heel zuinig om te springen met staatsmiddelen.
Oppositielid Carl Breeveld spaart tegenover Novum Nieuws zijn kritiek niet. "Deze actie komt heel slordig en zelfs schofterig over. Het parlement is hierover nooit geïnformeerd. Het is goed voor Suriname dat de president een staatsbezoek brengt aan China. De manier waarop is echter ontzettend jammer. De president gaat sier maken in het buitenland, terwijl hij in eigen land niet alles op orde heeft. Sommige leerkrachten zijn al sinds december niet meer betaald."
Het kabinet van Bouterse noemt de opmerkingen van de oppositie 'rotzooi'. "De president mag toch zelf kiezen hoe hij wil reizen? En er rijdt geen bus van Suriname naar China. Moet hij dan misschien lopen?"