Karzai: vredesoverleg met Taliban

Binnenkort gaan vertegenwoordigers van de Afghaanse regering naar Qatar om daar met afgevaardigden van de Taliban over vrede te praten. Dit heeft de Afghaanse president Hamid Karzai dinsdag aangekondigd.

Karzai deed de aankondiging tijdens een ceremonie, waarbij de internationale troepenmacht in Afghanistan de verantwoordelijkheid voor de strijd tegen de Taliban formeel overdroeg aan het Afghaanse nationale leger en de politie. De overdracht vond plaats in aanwezigheid van NAVO-seceretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en vormt een belangrijke mijlpaal in de twaalf jaar durende oorlog.

Volgens de internationale coalitie moeten het Afghaanse leger en de politie na jarenlange training nu sterk genoeg zijn om de leiding te nemen in de strijd tegen de Taliban. De Amerikaanse en andere buitenlandse troepen nemen nu een ondersteunde rol op zich en maken zich op om in de komende achttien maanden uit Afghanistan te vertrekken.

"Dit is een historisch ogenblik voor ons land en van nu af aan zullen alle veiligheidsoperaties in handen zijn van de Afghaanse veiligheidsdiensten", zei Karzai.