Ajax krijgt meeste tv-geld van Fox

De nieuwe televisieovereenkomst tussen Fox en het Nederlands betaald voetbal levert Ajax de meeste inkomsten op. De landskampioen van de afgelopen drie jaar mag komend seizoen 8 miljoen euro op de rekening bijschrijven.

PSV volgt op de tweede plaats met 7,1 miljoen en FC Twente is derde met 6,4 miljoen euro. In totaal wordt 61,5 miljoen euro aan tv-gelden uitgekeerd.

De verdeling vindt plaats op basis van de ranglijst van de afgelopen tien seizoenen. De meest recente seizoenen tellen zwaarder mee. De cpm-waarde (marktwaarde) die de afgelopen seizoenen met Eredivisie Live goldt, telt nu niet mee.

De komende seizoenen gaat het tv-geld waarschijnlijk omhoog naar 100 miljoen euro. De verdeelsleutel is nu erg makkelijk voor clubs: de nummer één van een seizoen krijgt achttien punten, de nummer laatst één punt. Die punten worden vermenigvuldigd met een factor tien tot één, waarbij het meest recente seizoen de factor tien heeft. Ajax krijgt dus 180 punten (18 maal 10) voor het afgelopen seizoen, en 162 punten (18 maal 9) voor het seizoen ervoor.