Gehoor jongeren verder achteruit

Het gehoor van jongeren is de afgelopen jaren verder verslechterd. Dat concludeert de Nationale Hoorstichting uit een analyse van zeventienduizend hoortesten die vorig jaar zijn afgenomen. Van de geteste jongeren tussen de 12 en 25 jaar scoort 38 procent onvoldoende of slecht. Twee jaar geleden was dat nog dertig procent.

De belangrijkste oorzaak van gehoorverlies op jonge leeftijd is het luisteren van harde muziek op mp3-spelers en in uitgaansgelegenheden. Directeur van de Nationale Hoorstichting Laura van Deelen noemt het zorgwekkend dat het gehoor van jongeren verslechtert. "Gehoorproblemen kunnen leiden tot slechte prestaties op school en op het werk."

De stichting wil dat de preventie van gehoorbeschadiging wordt opgenomen in het Nationaal Programma Preventie, waar de Tweede Kamer donderdag over praat met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA).

De PvdA vindt dat de muziek in uitgaansgelegenheden niet boven de honderd decibel zou moeten uitkomen. Kamerlid Agnes Wolbert wil dat in elke discotheek of café een decibelmeter komt om dat te controleren, zei ze dinsdag in Metro.