Ploumen: zorg om persvrijheid Oeganda

Nederland is 'bezorgd' over de gedwongen sluiting van twee onafhankelijke kranten en twee radiostations in Oeganda. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) heeft die boodschap overgebracht aan bewindspersonen in het Oost-Afrikaanse land. Ploumen was zondag en maandag op werkbezoek in Oeganda.

De Oegandese politie bezet sinds vorige week maandag de redactielokalen van Oeganda's belangrijkste onafhankelijke krant, Daily Monitor en van tabloid Red Pepper. Ook zijn twee aan Daily Monitor gelieerde radiozenders uit de lucht gehaald.

De media werden belaagd nadat ze hadden bericht over een brief van een topgeneraal die stelt dat er mogelijk plannen zijn voor de liquidatie van topfunctionarissen die gekant zijn tegen het voornemen van president Yoweri Museveni om zijn zoon klaar te stomen als zijn opvolger. Museveni, een voormalige junglestrijder, is aan de macht sinds 1986.

Ploumen heeft tijdens 'openhartige en directe' gesprekken met diverse ministers en met Museveni de mensenrechtensituatie in Oeganda aan de orde gesteld, zei ze na afloop tegen Novum Nieuws. "Ik heb benadrukt hoe belangrijk de rule of law is. Daar dragen wij aan bij."

Nederland steunt als donorland de verbetering van de justitiesector en de rechtsorde in Oeganda. Ook helpt Nederland op het terrein van voedselzekerheid. In totaal gaat er dit jaar 27,9 miljoen euro aan bilateraal ontwikkelingsgeld naar Oeganda.

Ploumen sprak, behalve met Museveni, met onder anderen de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie. Ploumen wil niet zeggen hoe er gereageerd werd op de Nederlandse zorgen over de persvrijheid in Oeganda. Dreigen met het opschorten van donorgelden is volgens Ploumen niet aan de orde. "Het is belangrijk om betrokken te blijven."

Oeganda stond de afgelopen jaren bekend om zijn verhoudingsgewijs grote persvrijheid, ook al heeft het bewind eerder media tijdelijk gesloten wegens hun kritische berichtgeving. Aanstaande donderdag dient een rechtszaak waarin Daily Monitor haar sluiting aanvecht.