Tiende verdachte opgepakt voor moord Londen

De Britse politie heeft maandag in Londen een tiende verdachte opgepakt in het onderzoek naar de moord vorige week op een 25-jarige soldaat. Het gaat om een 50-jarige man, die verdacht wordt van samenzwering tot moord. Verdere bijzonderheden gaf de politie niet.

Van de tien verdachten zijn er vier weer op vrije voeten gesteld. De twee vermoedelijke moordenaars liggen gewond in verschillende ziekenhuizen; vier andere verdachten zitten vast in een politiebureau.

De 25-jarige soldaat Lee Rigby werd woensdag in de omgeving van de Woolwich-kazerne opzettelijk aangereden met een auto en vervolgens met messen omgebracht. De daders lieten zich door omstanders filmen en een van hen legde politieke verklaringen af en dreigde met meer geweld. Hij is geïdentificeerd als Michael Adebolajo, een geradicaliseerde moslim.

De moord heeft geleid tot een toename van uitingen van haat tegen moslims, waaronder geweld en vernielingen. Naar een moskee in Grimsby in Noord-Engeland werden zondagnacht benzinebommen gegooid. Het vuur kon worden gedoofd en niemand raakte gewond. In verband met de brandstichting hield de politie twee verdachten aan.

Ongeveer duizend aanhangers van een extreemrechtse groep hielden maandag een mars door het centrum van Londen om tegen de moord te protesteren. Op verschillende plaatsen kwam het tot botsingen met antifascistische betogers.