Bioscoopschutter claimt ontoerekeningsvatbaarheid

De verdachte van de schietpartij in een bioscoop in Colorado doet alsnog een beroep op ontoerekeningsvatbaarheid. Het is volgens deskundigen voor verdachte James Holmes de beste hoop om de doodstraf te ontlopen.

Holmes wordt ervan beschuldigd op 20 juli het vuur te hebben geopend op een volle bioscoopzaal in Aurora bij Denver. Twaalf mensen kwamen om en zeker zeventig raakten gewond. Het openbaar ministerie stelt dat de voormalige student neurowetenschappen zijn actie maandenlang heeft voorbereid, maar zijn advocaten zeggen dat hun cliënt geestesziek is en voor de aanslag al onder behandeling was bij een psychiater.

De vraag of Holmes tijdens zijn daad ontoerekeningsvatbaar was kan pas worden beantwoord na een onderzoek dat maanden kan duren. De onderzoekers zullen Holmes en diens vrienden en familie moeten ondervragen en, mits Holmes daarmee instemt, de psychiaters die hem in het verleden hebben behandeld. Als Holmes ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard zal hij waarschijnlijk voor onbepaalde tijd worden opgesloten in een inrichting.