Nog zeven presentatoren NPO verdienen meer dan norm

Bij de publieke omroep verdienden vorig jaar nog zeven presentatoren meer dan de vastgestelde salarisnorm. Dat maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdag bekend. Naast de zeven zijn er twee presentatoren die vanuit een bv werken en te veel hebben verdiend.

In 2011 waren er nog tien presentatoren die meer verdienden dan de salarisgrens van de balkenendenorm, in 2009 waren het er zeventien. Sinds september van dat jaar mogen maximaal acht presentatoren (vijf van tv en drie van radio) bij de publieke omroep meer verdienen.

Bij BNN kregen vorig jaar drie presentatoren meer dan de norm en bij de TROS twee. Bij de VARA verdienden drie presentatoren meer dan de balkenendenorm. Het hoogste salaris, van 511.906, is van een van hen.

Omroepen kunnen presentatoren voordragen die bij uitzondering meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. Het bestuur van de NPO beslist daarover. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen betaald.

Toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) schreef vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer te verwachten dat het aantal uitzonderingen dit jaar is teruggebracht naar acht.