Nieuw kabinet Italië krijgt vertrouwen lagerhuis

De nieuwe Italiaanse premier Enrico Letta en zijn kabinet hebben maandagavond met gemak het vertrouwen van de tweede kamer van het parlement verworven. Van de kamer van afgevaardigden gaven 453 leden Letta's brede coalitie hun zegen, 153 brachten bij de vertrouwensstemming een tegenstem uit.

Dinsdag wacht Letta en consorten in de senaat eenzelfde vuurproef. Omdat de Democratische Partij van Letta in die kamer geen meerderheid heeft liepen de pogingen van zijn partij een regering te vormen tot vorige week telkens spaak. Nu Letta het centrumrechtse verbond van oud-premier Silvio Berlusconi zijn regeringscoalitie heeft weten binnen te loodsen heeft het kabinet ook in de senaat ruim voldoende steun.

De coalitie die Letta smeedde is echter breekbaar: het was lang ondenkbaar dat Berlusconi's conservatieve PdL met de sociaaldemocraten zou regeren. De nieuwbakken premier deed maandag concessies aan zijn partners. Zo beloofde hij, zoals Berlusconi eiste, de gehate woningbelasting onmiddellijk op te schorten. Die maatregel was een van Berlusconi's grote wapens tijdens zijn geslaagde verkiezingscampagne. Voorts gaat de btw niet omhoog en wil Letta enkele loonbelastingen verlagen.

Wel verzekerde Letta de Europese Unie, die met argusogen toekijkt, dat Italië zijn boekhouding op orde brengt. Of hij daartoe, nu enkele belastingverhogingen van de baan lijken, nog strenger zal bezuinigen liet hij vooralsnog in het midden