Weer minder asielaanvragen

Het aantal asielaanvragen is het afgelopen jaar opnieuw fors gedaald. In 2012 daalde het aantal eerste verzoeken met vijftien procent naar 9810. In 2011 ging het nog om 11.590 aanvragen, staat in de Rapportage Vreemdelingenketen 2012, die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hoewel het aantal eerste asielaanvragen blijft dalen, stijgt juist het aantal tweede en daaropvolgende asielverzoeken. Dat waren er afgelopen jaar 3820, een stijging van 26 procent. Dat baart het kabinet zorgen, omdat het gaat om procedures waarbij de uitkomst voor de asielzoekers vaak uitdraait op een afwijzing. Teeven vindt het van groot belang om door te gaan met het stroomlijnen van de toelatingsprocedures om asielzoekers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.

Ook het aantal asielzoekers dat vertrekt laat een 'lichte daling' zien. Dat komt onder meer doordat het afgelopen jaar een gedwongen terugkeer naar Irak en Somalië niet mogelijk was. Ook was het zogeheten kinderpardon van invloed op de terugkeerbereidheid van asielzoekers.

Nederland staat nu op de achtste plaats van de lijst met EU-lidstaten met het hoogste aantal asielaanvragen. Bovenaan staat Duitsland met ruim 49 duizend aanvragen. Frankrijk en Zweden staan op de tweede en derde plek. In totaal werd in de hele EU tot oktober vorig jaar ongeveer 225 duizend keer asiel aangevraagd.