Bewoners Vluchtkerk bouwen weer tentenkamp

De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam moeten verlaten, zetten hun actie buiten voort. Volgens een woordvoerder komen er voor de deur van het gekraakte gebedshuis twee tenten voor vrouwen en een voor de zieke mensen. De rest van de groep blijft voorlopig buiten.

"We zullen later nog meer tenten opzetten", zei de zegsman. De asielzoekers uit landen als Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea begonnen hun protest in september eveneens in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Ze demonstreren tegen het Nederlandse asielbeleid. Nadat de gemeente het kamp vorig jaar had ontruimd, konden ze in de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West verblijven. De asielzoekers moeten uiterlijk vrijdagmiddag 17.00 uur vertrekken uit het gebouw.

Acht kerken in Amsterdam hebben in samenwerking met de Protestante Diaconie en de GGD aangegeven dat ze zo'n 25 bewoners van de Vluchtkerk willen opvangen. Het gaat om noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers die te ziek zijn om buiten te slapen of die psychische hulp nodig hebben.

Verder is de kerkelijke organisatie bereid een actiecentrum voor alle bewoners op te richten. "We zullen het protest van deze mensen blijven steunen", vertelde de zegsman van de Diaconie.

Bewoners Vluchtkerk bouwen weer tentenkamp
Bewoners Vluchtkerk bouwen weer tentenkamp (Foto: ANP)