Meer schade aan wegen door wisselvallig weer

Het wisselvallige winterweer heeft tot veel schade aan snelwegen geleid. Rijkswaterstaat noteerde ruim 2700 schadegevallen, tegenover 1250 een jaar eerder. Rijkswaterstaat verwacht dat de teller nog wel wat oploopt. "De winter is officieel wel voorbij, maar zolang het vriest ontstaan er nog steeds schades", zegt een woordvoerder.

De schade wordt veroorzaakt door de vele wisselingen van vorst en dooi. "Als het dan nat weer is, zet het water dat in het asfalt zit steeds uit. Daardoor raken steentjes los en ontstaan soms zelfs gaten", legt de zegsman uit.

De dienst moest ruim zeshonderd keer op pad voor een spoedreparatie. In zevenhonderd gevallen was de situatie niet direct gevaarlijk voor het verkeer en werd de weg binnen 24 uur gerepareerd. De rest van de schades wordt bij het reguliere onderhoud hersteld.

Volgens de zegsman is het aantal van 2700 overigens niet bijzonder veel. In de winter van 2010/2011 kwamen bijvoorbeeld 3800 schademeldingen binnen.

De ANWB waarschuwde eind vorige week motorrijders al voorzichtig te zijn op de wegen vanwege de schades, die door de aanhoudende kou nog niet overal zijn gerepareerd.


Meer schade aan wegen door wisselvallig weer (Foto: Novum)