Notaris vast voor verduisteren geld na liquidatie

Een notaris uit Amsterdam is dinsdag opgepakt voor betrokkenheid bij het verduisteren van anderhalf miljoen euro uit de criminele erfenis van de geliquideerde vastgoedhandelaar Peter Petersen. Dat meldt justitie vrijdag. Bovendien zou de notaris betrokken zijn geweest bij het witwassen van het geld.

De anderhalf miljoen euro werd voor Petersens dood in maart 2009 ondergebracht in een constructie met vennootschappen op het Britse Isle of Man, volgens justitie om de herkomst van het geld te verhullen. Binnen enkele maanden na zijn dood verdween het geld met valse leenovereenkomsten van de rekeningen. De erfenis moest toen nog worden afgewikkeld.

Twee contacten van Petersen, een 41-jarige man uit Haarlem en een 48-jarige financieel adviseur, werden twee weken geleden al aangehouden in de zaak en zitten nog altijd vast. De deze week opgepakte notaris hielp volgens justitie de twee om bij het geld komen. Hij zou hebben geholpen met het opstellen van een gekunstelde overeenkomst.

De notaris wordt ook verdacht van het opmaken van onjuiste nota's van afrekeningen waarmee hij voor zichzelf geld verduisterde uit de nalatenschap. De notaris werd donderdag weer vrijgelaten maar blijft wel verdachte in de zaak.