'Buitenland schuldig aan corruptie Afghanistan'

Landen die de Afghaanse regering en strijdkrachten meefinancieren, maken de wijdverspreide corruptie in het land mogelijk. Dat heeft president Hamid Karzai gezegd. Het ondermijnt zijn pogingen een werkend rechtssysteem op te zetten, aldus Karzai.

Afghanistan kampt met grootschalige corruptie, de grootste belemmering voor een goed functionerende overheid. Internationale donorlanden proberen naar eigen zeggen Karzais regering te helpen bij het uitroeien van corruptie, maar worden gedwarsboomd door zijn onwil om politieke bondgenoten aan te pakken.

Karzai op zijn beurt stelt dat hij niet in de gelegenheid wordt gesteld om overzicht te houden over de miljarden dollars aan buitenlands hulpgeld die het land binnenstromen. "Corruptie is de werkelijkheid, de bittere werkelijkheid", zei hij in een toespraak op televisie. "Het deel van de corruptie dat in onze kantoren plaatsvindt, is het kleine deel, dat zijn de omkopingen. Het andere deel van de corruptie, het grote deel, zijn de honderden miljoenen dollars die niet van ons zijn. We moeten onszelf daar niet de schuld van geven. Dat deel is van anderen en wordt ons opgelegd."

Volgens Karzai geven buitenlandse donoren contracten aan hooggeplaatste Afghanen of hun familieleden in een poging invloed in de regering te verwerven, waarmee de basis voor corruptie wordt gelegd.