Clinton: Benghazi mijn verantwoordelijkheid

De beveiliging van het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi, waar bij een aanval op 11 september vier Amerikaanse doden vielen, was mijn verantwoordelijkheid, heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton gezegd.

Clinton zei tegen CNN dat de beveiliging van alle Amerikaanse diplomatieke missies onder haar verantwoordelijkheid valt. Het Witte Huis is daar niet verantwoordelijk voor, aldus Clinton. President Barack Obama is door de Republikeinen fel aangevallen over de gebeurtenissen in Benghazi, die het leven kostte aan onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Chris Stevens.

In het debat tussen de kandidaten voor het vicepresidentschap, zittend vicepresident Joe Biden en diens Republikeinse tegenstander Paul Ryan, kwam de aanslag in Benghazi prominent aan de orde.

Tijdens hoorzittingen in het Congres is gebleken dat het ministerie van buitenlandze zaken meerdere verzoeken om extra beveiliging van het consulaat in Benghazi heeft binnengekregen en die verzoeken heeft afgewezen. Clinton neemt daar de verantwoordelijkheid voor. Ze zei te willen voorkomen dat Obama daar ten onrechte de schuld voor in de schoenen geschoven wordt.