Heerlen: eigenaren vertragen onderzoek 't Loon

De Vereniging van Eigenaren van winkelcentrum 't Loon in Heerlen traineert een onderzoek naar de oorzaak van de verzakkingen bij het centrum. Dat stelt de gemeente vrijdag.

Volgens de gemeente onderzoekt de vereniging zelf ook de oorzaak van de bodemverzakking. De gemeente stelt samen te willen werken, maar de eigenaren zouden eerst hun eigen onderzoek willen afronden, voordat zij de overheid toestemming geven om voor het onderzoek het terrein te betreden.

De vereniging beroept zich op haar eigendomsrecht. Volgens de gemeente gaan de eigenaren hiermee echter volledig voorbij aan het algemeen maatschappelijk belang. "Bewoners, winkeliers en ondernemers hebben het recht om snel te weten waardoor de verzakking is ontstaan."

De gemeente verwacht pas in oktober de onderzoeksresultaten van de vereniging te ontvangen. "Op grond daarvan kunnen wij dan pas bepalen hoe wij ons onderzoek verder moeten vormgeven en uitvoeren."

Winkelcentrum 't Loon werd eind november gesloten, nadat scheuren werden ontdekt in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Een deel van het centrum bleek op instorten te staan. In februari ging het centrum weer open, nadat tien winkels geheel of gedeeltelijk tegen de vlakte waren gegaan.