Pechtold hekelt 'populistische prietpraat' Rutte

D66-leider Alexander Pechtold heeft hard uitgehaald naar premier Mark Rutte (VVD) vanwege diens uitspraken over Griekenland. Pechtold vindt het 'onverantwoord en ongeloofwaardig' wat Rutte doet, zei hij woensdag bij de NOS.

De premier herhaalde dinsdag in het Carrédebat dat Griekenland wat hem betreft niet in aanmerking komt voor een nieuw steunpakket. Als Griekenland een derde hulppakket nodig heeft, zal hij nee zeggen. Het land verlaat dan wat Rutte betreft de eurozone. Dat is volgens hem nu ook mogelijk, in tegenstelling tot twee jaar geleden.

Door de Grieken nu perspectief te bieden op nieuwe hulp wordt de druk van het land afgehaald om orde op zaken te stellen. De Grieken gaan dan weer achteroverleunen, zei Rutte. Pechtold noemde dit beeld 'populistische prietpraat'. Hij voorspelde dat de kans groot is dat Rutte zijn belofte moet breken.

De uitspraak van Rutte is ook opgepikt door buitenlandse media. Onder meer de Wall Street Journal plaatste er een bericht over op de website, net als The Sydney Morning Herald en de Belgische krant De Standaard.