Asscher noemt hulp Bouterse aan Kwakoe ongewenst

Locoburgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher (PvdA) vindt de financiële hulp van Desi Bouterse aan zomerfestival Kwakoe ongewenst. Dat laat hij woensdag weten in een reactie op de bijdrage van vijftigduizend euro aan het festival.

Asscher noemt inmenging van de Surinaamse overheid in het festival of een financiële bijdrage ongewenst, omdat de Amsterdamse gemeenteraad enige tijd geleden nogmaals heeft bevestigd op geen enkele manier te willen samenwerken met de huidige Surinaamse regering.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt dat het aan het bestuur van het festival is om te beslissen of ze het geld aannemen. "Het festival is een privé-initiatief. Er is geen sprake van financiële sancties tegen Suriname die zo'n gift zouden kunnen verhinderen", aldus de minister.

Eerder woensdag liet de Amsterdamse afdeling van de VVD al weten niet te spreken te zijn over de financiële hulp van Bouterse. De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Robert Flos vindt niet dat iemand geld zou moeten aannemen van de Surinaamse president en zijn regering.

Minister Rosenthal liet in april weten de ontwikkelingshulp aan Suriname op te schorten. De maatregel was het gevolg van de omstreden amnestiewet, waardoor de verdachten van de Decembermoorden, onder wie Bouterse, in principe niet vervolgd kunnen worden. Ook werd oud-legerleider Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor drugssmokkel.

Het zomerfestival in Amsterdam Zuidoost dreigde dinsdag voortijdig te worden opgedoekt, toen de grootste geldschieter dreigde de tenten weg te halen. Organisator, stichting Kofoe en geldschieter Witte Tentenverhuur liggen overhoop over de inzage in de financiën van het festival. De partijen proberen er tot het einde van de week samen uit te komen.

Asscher vindt het festival een belangrijk evenement voor de stad en vindt dat het Kwakoe volgend jaar een professionelere organisatie verdient.